Miksi heraproteiini laittaa vatsan sekaisin?

Heraproteiinitäydennys sopii niin tavallisille kuntoilijoille kuin myös tavoitteellisesti treenaaville urheilijoille osaksi monipuolista ruokavaliota. Heraproteiinissa on lihasten kasvulle erinomaiset rakennusaineet, ja treenin jälkeen napattu proteiini nopeuttaa myös harjoituksesta palautumista. Maidosta peräisin oleva hera onkin aminohappokoostumukseltaan yksi laadukkaimmista proteiineista. Vaikka heraproteiinijauheet ovat yleensä laktoosittomia, ne laittavat siitä huolimatta monilla vatsan sekaisin. Syynä voivat olla huonosti sulavat maidon proteiinit.

Vain pilkkoutunut proteiini on elimistön hyödynnettävissä

Maidossa ja maitotuotteissa on paljon hyvälaatuista proteiinia, joista noin 80 % on kaseiinia ja 20 % on heraa. Heraproteiineja on erilaisia, ja noin puolet lehmänmaidon heraproteiinista on β-laktoglobuliinia. Proteiinit muodostuvat erilaisista aminohapoista, ja β-laktoglobuliini sisältää paljon erityisesti lihaksille tärkeitä haaraketjuisia aminohappoja. Jotta elimistö pystyy hyödyntämään ravinnon proteiineja, ne on ensin hajotettava pienemmiksi osasiksi ruoansulatuksessa. Vain yksittäisiksi aminohapoiksi tai korkeintaan muutaman aminohapon mittaisiksi ketjuiksi pilkkoutuneet proteiinit imeytyvät ruoansulatuskanavasta elimistön käyttöön.

Ravinnon proteiinien hajotus alkaa normaalisti jo mahalaukussa mahahapon ja mahan ruoansulatusentsyymien vaikutuksesta. Prosessi jatkuu ohutsuolessa, jossa haiman tuottamat entsyymit pilkkovat proteiineja yhä pienemmiksi ja pienemmiksi osasiksi, aina yksittäisiksi aminohapoiksi asti. Nämä imeytyvään muotoon pilkotut proteiinit siirretään ruoansulatuskanavasta verenkierron välityksellä muualle elimistöön. Aminohappoja hyödynnetään elimistössä lukuisiin eri tehtäviin, muun muassa solujen rakennusaineiksi sekä lihasmassan kasvuun ja ylläpitoon.

Entsyymit ruoansulatuksen avuksi

Heraproteiinin aminohapot imeytyvät verenkiertoon nopeasti ja ovat siten hyvin elimistön ja lihasten hyödynnettävissä. Imeytyminen edellyttää kuitenkin heraproteiinin tehokkaan pilkkoutumisen. Ihmisen omat ruoansulatusentsyymit eivät pysty aina kunnolla hajottamaan β-laktoglobuliinia. Toisin sanoen heraproteiinit sulavat huonosti, minkä seurauksena vaihteleva määrä niiden aminohapoista jää imeytymättä. Huonosti pilkkoutuneet proteiinit voivat olla myös syynä heraproteiinin aiheuttamiin ikäviin vatsavaivoihin, samanlaisiin kuin mitä laktoosi aiheuttaa. Lacta Pron entsyymit edistävät paitsi laktoosin, myös maidon proteiinien ja rasvan hajotusta ja sulavuutta.

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveellisiä elämäntapoja.